EVOLUCE ČESKÉHO JÍDLA ČASOVÁ OSA
-
– sametová revoluce
Úvod Poslední mimořádná událost, která významným způsobem ovlivnila to, co dnes jíme, je sametová revoluce. Její dopad můžeme do velké míry jednoduše pozorov...
-
– vliv komunismu na českou kuchyni
Úvod Ze všech období zmíněných na této stránce zanechal komunismus na naší kuchyni (bohužel) nejvýraznější stopu. Jednak trval více než čtyřicet let, a navíc...
-
– vynález ovocného jogurtu
Kořeny jogurtu a jeho rozšíření do Evropy Jogurt je jedním z nejstarších kvašených pokrmů lidstva, který si zachoval popularitu dodnes. Téměř všechna světová...
-
– kodifikace české národní kuchyně
Úvod Sandtnerová se vítězně provařila dvěma světovými válkami. Nestala se z ní kvůli dlouhodobému nedostatku lakomá Barka schraňující slupky od buřtů na gulá...
-
– založení lahůdkářství Jana Paukerta
Vynález chlebíčků Za vynálezem chlebíčků stojí nápad jednoho malíře a během své existence se staly natolik oblíbenými, že si na nich dnes denně pochutnává ne...
-
– první kontakt českých vojáků se segedínským gulášem
Úvod Některé pokrmy se na náš jídelníček dostaly zajímavým způsobem – například skrze válku. Jak známo, během první světové války byl Tomáš Garrigue Masaryk ...
-
– narození Bohumila Hrabala
Hrabalův vztah k české kuchyni Následující článek se pokusí odpovědět na otázku, jak souvisí Bohumil Hrabal a jeho dílo s českou kuchyní a proč si zaslouží m...
-
– Emanuel Uggé na banketu v kostře velryby
Emanuel Uggé Pražské taliány byly kdysi oblíbeným uzenářským výrobkem, který nemohl chybět v žádném lahůdkářství. Vynalezl je Emanuel Uggé, syn Korsičana, se...
-
– vynález špekáčku
Jubilejní zemská výstava Slyšeli jste někdy o Jubilejní zemské výstavě v Praze? Její oficiální název byl Všeobecná zemská výstava a jednalo se o tak vzácnou ...
-
– vynález pražské šunky
Konzervování masa Solení patří k nejstarším způsobům zachování potravin. Například vepřovou kýtu konzervovali mořskou solí již staří Římané. Z doby před 2 00...
-
– otevření první pražské plzeňské hospody
Úvod Atmosféra českých hospod je bezesporu významnou součástí naší kultury. Hospody mezi sebou soutěží například o to, která má nejlepší pivo, která je nejst...
-
– vynález piva plzeňského typu
Úvod Plzeňský měšťanský pivovar byl v roce svého otevření ekvivalentem sedmého divu světa v rámci Čech. Ačkoliv mnohé problémy dláždily cestu k jeho založení...
-
– vynález kostkového cukru
Homole Jedním z rozdílů mezi přítomností a minulostí je, že když si člověk před polovinou 19. století chtěl osladit čaj, musel si na to vzít sekáček. Cukr to...
-
– první recept na vídeňský řízek
Inovace paní Neudeckerové Počínaje rokem 1805 napsala Marie Anna Neudeckerová více kulinářských knih. Díky nim, a především své inovátorské povaze, dosáhla p...
-
– vydání Teoreticko-praktického průvodce vařením
Kapr na černo a jeho verze Je úplně v pořádku, že mnoho jídel sdílíme s jinými evropskými zeměmi. Například řízek, guláš, knedlíky nebo kysané zelí. Pak ale ...
-
– první recept na šunkofleky
Patriotizmus Václava Pacovského V roce 1809 vydal Václav Pacovský v Kutné Hoře sbírku receptů s názvem Knížka kuchařská. Pacovský knihu využil na kulturní os...
-
– vynález Becherovky
Otcové Becherovky Becherovka měla hned několik otců. Prvním byl Josef Vitus Becher, muž mnoha zájmů. V Karlových Varech působil ve funkci radního, starosty i...
-
– Umění vařit pivo fyzicko-chemicko-hospodářsky popsané
František Ondřej Poupě Kniha Umění vařit pivo fyzicko-chemicko-hospodářsky popsané byla vydaná v Praze v roce 1794. Čím byla ale zajímavá? Jedná se o první č...
-
– narození Magdaleny Dobromily Rettigové
Úvod Pohledem historie je vnímaná jako matka vydatných českých jídel a pravděpodobně se tohoto titulu už nezbaví. Jisté je, že si v životě prošla mnoha vzest...
-
– první sčítání českých brambor
Úvod Co je víc českého než bramborák, bramboračka, nebo bramborový knedlík? Řekl by Peruánec a hlasitě by se rozesmál. Brambory jsou původem z jednoho konkré...
-
– vydání Nové solnohradské kuchařské knihy
Stereotypy Když se cizince, který nedávno přistál v Ruzyni, zeptáte, jakou má představu o českém jídle, řekne pravděpodobně, že jíme hlavně maso, brambory a ...
-
– založení první pražské kavárny
Začátky Říká se, že pražské kavárenství má ušlechtilý základ, protože ho založil spisovatel. A skutečně: prvním kavárníkem u nás byl spisovatel z Damašku, Ji...
-
– první recept na české koláče v cizojazyčné knize
Samaritánovo granátové jablko osvědčených prostředků a zázračných léků V následující kapitole přichází na řadu druhá významná zmínka o koláčích. Je z receptá...
-
Okolo r. – první recept na španělské ptáčky
Názvy jídel Češi mají zvláštní zvyk, co se názvů jídel týče. Často se při nich inspirují cizími místy, se kterými daný pokrm nemá nic společného. Vezměte si ...
-
– vydání knihy Labyrint světa
Úvod Předtím, než se napijeme z dalšího historického pramene, udělejme malý krok zpátky. Zamysleme se, co to vlastně evoluce jídla je. Jedná se samozřejmě o ...
-
– vznik Frýdlantského vévodství
Úvod Navzdory tomu, že pocházel ze zchudlé šlechtické rodiny, v průběhu života nabyl různými způsoby bohatství nepředstavitelných rozměrů. Byl schopen do vel...
-
– Bavor z Hustiřan vydává sbírku receptů
Úvod Vaření v podání našich předků se diametrálně lišilo od toho současného. Nejenom, že existovaly jiné postupy, zvyky a znalosti a kuchyně disponovaly jiný...
-
– vydání knihy O pivě a způsobech jeho přípravy, jeho podstatě, silách a účincích
Tadeáš Hájek z Hájku Pokud si životopis nějaké české osobnosti zaslouží zvýšenou pozornost, pak se jedná o Tadeáše Hájka z Hájku. Datum jeho narození neznáme...
-
– přestěhování Rudolfa II. do Prahy
Osudové rozhodnutí Ve věku jednatřicet let se mladý Habsburk rozhodl pro důležitý krok, který ovlivnil nejenom jeho život, ale také historii Českého královst...
-
– vydání kuchařky Marxe Rumpolta
Úvod Kuchařská kniha Marxe Rumpolta vydaná v Německu je zajímavá hned z několika důvodů. Devatenáctého října 1580 k jejímu napsání obdržel Marx privilegium o...
-
– třetí svatební hostina Viléma z Rožmberka
Hostiny Šlechtické hostiny bývaly v našich končinách přinejmenším velkolepé. Výčet jídel, která se na nich snědla, nám slouží k vytvoření představy o stravov...
-
– narození Polyxeny z Pernštejna
Úvod Polyxena byla během svého života manželkou dvou nejmocnějších mužů českého království, ne však najednou, samozřejmě. Její první svatební hostina byla gu...
-
– Mattioliho herbář vydaný v Čechách
Rostliny v české kuchyni Na tomto místě v evoluci českého jídla se zamyslíme nad jedlými rostlinami, typickými pro naši zemi. Konkrétně nad některými druhy o...
-
– vydání Regimentu zdraví doktora Koppa
Německý lékař Jan Kopp z Raumenthalu byl doktor, který svého času bydlel na Staroměstském náměstí v Praze. Neuměl však česky, a když se rozhodl v roce 1536 v...
-
– nejstarší český kuchařský rukopis
Úvod Za chvíli tomu bude rovných pět set let, odkdy se datuje napsání prvního kuchařského rukopisu v češtině. Ale jeho věk je pravděpodobně mnohem starší. An...
-
– narození Bavora z Hustiřan
Narození Rok narození Bavora Rodovského mladšího z Hustiřan má v evoluci českého jídla rozhodně místo, protože tento pán byl jedním z nejvýznamnějších alchym...
-
– Josef Štěpánek Netolický začíná budovat třeboňské rybníky
Třeboňsko Začneme otázkou: Proč je tolik rybníků právě na Třeboňsku? Anebo proč na Vánoce většinou nejíme berounského, případně kutnohorského kapra? Jednou z...
-
– rady Pavla Žídka Jiřímu z Poděbrad
Úvod Následující dílo si nepochybně zaslouží zmínku v historii českého jídla. Můžeme díky němu nahlédnout do životosprávy „husitského krále“ Jiřího z Poděbra...
-
– první zmínka o olomouckých tvarůžcích
Úvod Jistě to byl chytrý pán, ten, který vyčmuchal první historickou zmínku o tvarůžcích. Olomoucké „syrečky“ mají prastarou, až tisíciletou tradici. Ale kys...
-
– začátek husitských válek
Úvod Husitské hnutí bylo od svých počátků úzce spojené s jídlem, které mělo ve středověku důležitý symbolický význam. A to ještě předtím, než první pražská d...
-
Okolo r. – zmínka o českém hrachu v německé knize receptů
Tradiční plodina Kampak se hrabe fast food? Staří Češi jej znali již v prvním miléniu. A v jejich podání to bylo dokonce zdravé jídlo! Ačkoliv jsme v minulos...
-
– založení pražských vinic Karlem IV.
Úvod Budoucí panovník ještě dlouho po svém návratu nebyl schopen smazat hluboké dojmy, které v něm návštěva té jižní krajiny zanechala. Karel IV. se tam toti...
-
Okolo r. – lékařská rada doktora Havla Karlovi IV.
Jídlo králů Co jedli králové? Odpověď najdeme často díky rádcům nebo osobním lékařům, kteří pečovali o jejich zdraví. Své rady zaznamenávali například ve for...
-
– první zpráva o českém perníku
Úvod Perník naprosto skvěle reprezentuje historický styl středoevropského vaření. Obsahuje totiž mnoho druhů koření. A přesně tomu holdovali naši předkové. P...
-
– biskup Jaromír navštěvuje biskupa Jana
Jídlo v klášterech Existují důkazy, že se v klášterech konzumovala velice nákladná a na suroviny náročná jídla. Jednalo se jak o masité, tak i postní special...
-
– zmínka o koláčích v Kosmově kronice
Úvod Jedním z našich nejznámějších jídel byly od pradávna koláče. Zmínek v historii je o nich mnoho, my však uvedeme pouze dvě. První k ilustraci stáří jejic...
-
– první zmínka o otravě houbami
Úvod Zajímavým specifikem české kuchyně je, že používáme množství hub. A to není samozřejmost, protože existují krajiny, které houbám nevěnují patřičnou úctu...
-
– založení Břevnovského kláštera
Vznik Břevnovský klášter byl založen před více než miléniem v roce 993. Měli to na svědomí kníže Boleslav II. a pražský biskup Vojtěch v koordinaci s papežem...
-
– arabské zprávy o českém jídle z 10. století
„Co se týče země Boreslavovy, (Boleslav), tať se na dél prostírá od města Prahy až po město Krakov, což jest dálka tří neděl (cesty). Město Praha zbudováno j...
-
– přijetí křesťanství princem Bořivojem
Úvod Jak souvisí strava s našimi dějinami? Hned první příběh vás přesvědčí, že historie a jídlo jsou úzce spjaty. Týká se křesťanství, které bylo v naší zemi...