Úvod
Vaření v podání našich předků se diametrálně lišilo od toho současného. Nejenom, že existovaly jiné postupy, zvyky a znalosti a kuchyně disponovaly jiným vybavením. Pokrmy navíc voněly odlišným kořením a z některých používaných ingrediencí by nám dnes stály vlasy na hlavě.64 Jednoduše máme při čtení starodávných českých receptů občas pocit, že jsou snad z jiné planety, natož z naší vlastní země. Zajímavým příkladem rozdílů v kuchyni minulosti je kuchařská kniha Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan. Byla vydaná v roce 1591 a její název je „Kuchařství, to jest: Knížka o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají: jakožto zvěřina, ptáci, ryby a jiné mnohé krmě. Každému kuchaři, aneb hospodáři knížka tato potřebná i užitečná“.
Nejvíce receptů
Jak už bylo zmíněno v jiné kapitole, Bavor neváhal k vytvoření knihy využít plagiátorství. A to je vlastně jeden z důvodů, proč o něm bude řeč. Po...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.