Evoluce Českého Jídla logo

1581 – vydání kuchařky Marxe Rumpolta 1581

Úvod

Kuchařská kniha Marxe Rumpolta vydaná v Německu je zajímavá hned z několika důvodů. Devatenáctého října 1580 k jejímu napsání obdržel Marx privilegium od samotného císaře Rudolfa II. Obsahuje až 2 000 receptů, ze kterých má řada poněkud kuriózní charakter, a podobně jako ostatní sbírky té doby dílo uspokojovalo především potřeby aristokratů. Za zmínku určitě stojí doporučení k přípravě paštik z dikobrazího a ježčího masa, dále recepty na množství ptáků od skřivánků a kukaček až po straky a labutě. Pštros se měl dělat jako telecí a z amerického kontinentu nově příchozí krocan byl v knize nazýván indián aneb indiánský kohout. Stolům šlechticů neuletěli dokonce ani orli.

Kuriózní recepty

Pozoruhodný recept je na pečené volské oči s pepřem, přičemž o vajíčka nešlo. Divocí koně se podle knihy měli dochucovat pepřem a množstvím soli, případně česneku. Nechyběl ani koláč s hovězím jazykem nebo lahůdk...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Paměť chuti: receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020.

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ a Jitka SOBOTKOVÁ.


Malé dějiny brambor. Havlíčkův Brod: Východočeské nakladatelství, 1963.

KUTNAR, František


Ein neu Kochbuch. 3. Auflage. Leipzig: Edition Leipzig, 1980. Bibliothek alter kulinarischer Werke.

RUMPOLT, Marx