Úvod
Jistě to byl chytrý pán, ten, který vyčmuchal první historickou zmínku o tvarůžcích. Olomoucké „syrečky“ mají prastarou, až tisíciletou tradici. Ale kyselý sýr není typický jen pro okolí Olomouce, poněvadž různé verze lze možné dohledat i jinde. Například v Čechách se vyráběly homolky, v Německu harszké a mohučské verze syrečků. Tento druh kyselého sýra je možné najít dokonce i v Asii.
První záznam
První historický záznam zmíněného pokrmu u nás je z roku 1452. Víme o něm díky Johannovi Kuxovi, lékaři a historikovi německé národnosti, působícímu v roli archiváře v Olomouci. Ten syrečky vylíčil ve své knize v roce 1943, kde sumarizoval dějiny města. Napsal doslova (přeloženo z němčiny) toto: „Pokud se píše příběh Hněvotína, pak by neměly zůstat bez zmínky tvarůžky, kterých výroba je světově proslulá pod jménem „olomouck...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.