Evoluce Českého Jídla logo

1914 – narození Bohumila Hrabala 1914

Hrabalův vztah k české kuchyni

Následující článek se pokusí odpovědět na otázku, jak souvisí Bohumil Hrabal a jeho dílo s českou kuchyní a proč si zaslouží místo v její evoluci. Tak za prvé. Bohumil byl veliký fanoušek a degustátor piva, a navíc jeden z nejznámějších pražských štamgastů. Ne, slovo štamgast není dost výstižné. On byl štamgast-rekordman, který svým popíjením proslavil hned několik pražských podniků najednou. Kromě jiných U Šumavy, U Hynků, U Pinkasů nebo U Zlatého tygra. Spolu s přáteli se intenzivně věnoval takzvanému pivnímu slalomu, tedy návštěvě lokálů na stezce klikatící se Prahou s povinnými zastávkami na půllitr. A říkalo se, že vypil množství piva, které by vyplnilo bazén v Podolí.

Slavný spisovatel

A tak by jen málo nezasvěcených z jeho skromného vzhledu uhodlo, že právě potkali nejpřekládanějšího českého autora 20. století. Podle jedné z jeho knih byl dokonce natočen oscarový snímek...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Příliš hlučná samota. Praha: Mladá fronta, 2012.

HRABAL, Bohumil


Obsluhoval jsem anglického krále. Praha: Mladá fronta, 2012.

HRABAL, Bohumil


Slavnosti sněženek. Vyd. v Mladé frontě 2. Praha: Mladá fronta, 2008.

HRABAL, Bohumil