Evoluce Českého Jídla logo

1719 – vydání Nové solnohradské kuchařské knihy 1719

Stereotypy

Když se cizince, který nedávno přistál v Ruzyni, zeptáte, jakou má představu o českém jídle, řekne pravděpodobně, že jíme hlavně maso, brambory a pijeme pivo. O to smutnější je poznání, že i mnoho místních má podobně zjednodušenou představu o vlastní kuchyni. Jistě, maso a brambory jsou důležité, ale naše kuchyně skýtá mnohem více, stačí se jen ponořit. Anebo si v ní rovnou zaplavat jako v horké polévce mezi knedlíčky a petrželí. Proč ne? Polévky jsou totiž pro cizince jedním z méně známých aspektů české kuchyně a zároveň nosným pilířem našeho kulinárního dědictví.

Polévky

Odkud se tedy polévky vzaly? Jí se samozřejmě již odnepaměti, ale historické prameny jsou neobvykle upovídané, zejména co se týče kaší. V jejich formě se konzumovalo snad všechno od masa, ryb, luštěnin, obilovin až po dezerty. Pak ale přišel zlom, který sice nenastal ze dne na den, ale polévky začaly nabývat na větší oblíbenosti. Velice...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Paměť chuti: receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020.

KORBELÁŘOVÁ, Irena, Radmila DLUHOŠOVÁ a Jitka SOBOTKOVÁ.