Evoluce Českého Jídla logo

1915 – první kontakt českých vojáků se segedínským gulášem

Úvod

Některé pokrmy se na náš jídelníček dostaly zajímavým způsobem – například skrze válku. Jak známo, během první světové války byl Tomáš Garrigue Masaryk schopen spolu s dalšími osobnostmi zorganizovat první československé legie složené z Čechů a Slováků žijících v zahraničí, případně bývalých vojáků rakousko-uherské armády, kteří dezertovali. Legie bojovaly na straně Dohody a jejich účast ve válce později zásadně přispěla k vytvoření československé republiky.

Osmadvacátý pluk

Na druhou stranu u nás ještě z období monarchie přetrvaly vojenské jednotky bojující na straně Rakouska. Například příslušníci osmadvacátého pluku, kterým se přezdívalo pražské děti. V lednu 1915 se museli přesunout do maďarského Szegedu kvůli protirakouským náladám pražského obyvatelstva. Tam měl pokračovat jejich výcvik před odjezdem na frontu. Získali tak možnost odhalovat tajemství maďarské kuchyně a někteří vojáci to vyloženě ...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.