Evoluce Českého Jídla logo

1831 – první recept na vídeňský řízek 1831

Inovace paní Neudeckerové

Počínaje rokem 1805 napsala Marie Anna Neudeckerová více kulinářských knih. Díky nim, a především své inovátorské povaze, dosáhla prvenství hned v několika směrech. Stala se vůbec první ženou, která v českých zemích vydala kuchařku, protože psaní kuchařských knih bylo do té doby doménou mužů. Dalším činem hodným průkopníka bylo působení v roli restauratérky v západočeských lázeňských městech, a to navíc v čase, kdy restaurace ještě zdaleka nebyly běžné. Dříve se jednalo spíše o hospody nebo krčmy, zatímco Neudeckerová nabízela svým snobům, pardon hostům, pokrmy přímo z jídelního lístku. A návštěvníci podniku jistě ocenili, že se Marie nebála experimentovat a vytvářet nová jídla.

Rajská, bramborové knedlíky a vídeňský řízek

Recepty byly natolik inovativní, že množství z nich dnes považujeme za naše tradiční. Konkrétně rajskou omáčku, do níž Marie Neudeckerová přidávala, pro nás trochu neobvy...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Paměť chuti: receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020.

KORBELÁŘOVÁ, Irena, DLUHOŠOVÁ Radmila a SOBOTKOVÁ Jitka


Allerneuestes allgemeines Kochbuch. Praha: Kronberger und Weber, 1831.

NEUDECKEROVÁ, Maria Anna