Kořeny jogurtu a jeho rozšíření do Evropy
Jogurt je jedním z nejstarších kvašených pokrmů lidstva, který si zachoval popularitu dodnes. Téměř všechna světová náboženství ho zmiňují v posvátných knihách. Je možné ho nalézt v teoretických a klasických dílech antických učenců, a navíc je předmětem vyčerpávajícího archeologického výzkumu. Vědci nalezli zbytky mléčných produktů z krav, ovcí a koz z období 5 000 let před Kristem. Shodují se v tom, že k rozšíření jogurtu do Evropy přispěly asijské kočovné kmeny putující na Balkán. Jedna z verzí vzniku jogurtu je, že ve vacích zhotovených z kůže zvířat přepravovaly mléko, které v nich brzy zkyslo. Sražené vydrželo déle, a stalo se tak základem jejich stravy. Na vývoji tak zásadního jídla pro lidstvo se podíleli i Češi, ale až o hodně později. Jogurt totiž začal být oblíbený v Evropě teprve začátkem 20. století díky několika osobnostem.
Ilja Mečnikov
Jedním z prvních lidí, k...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.