Evoluce Českého Jídla logo

1933 – vynález ovocného jogurtu 1933

Kořeny jogurtu a jeho rozšíření do Evropy

Jogurt je jedním z nejstarších kvašených pokrmů lidstva, který si zachoval popularitu dodnes. Téměř všechna světová náboženství ho zmiňují v posvátných knihách. Je možné ho nalézt v teoretických a klasických dílech antických učenců, a navíc je předmětem vyčerpávajícího archeologického výzkumu. Vědci nalezli zbytky mléčných produktů z krav, ovcí a koz z období 5 000 let před Kristem. Shodují se v tom, že k rozšíření jogurtu do Evropy přispěly asijské kočovné kmeny putující na Balkán. Jedna z verzí vzniku jogurtu je, že ve vacích zhotovených z kůže zvířat přepravovaly mléko, které v nich brzy zkyslo. Sražené vydrželo déle, a stalo se tak základem jejich stravy. Na vývoji tak zásadního jídla pro lidstvo se podíleli i Češi, ale až o hodně později. Jogurt totiž začal být oblíbený v Evropě teprve začátkem 20. století díky několika osobnostem.

Ilja Mečnikov

Jedním z prvních lidí, k...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

About Danone [online]. 2021 [cit. 2021-05-05]

Danone

https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html


Zapomenuté receptury masných výrobků. Brno: Last, 1991.

STEINHAUSER, Ladislav


Ilja Mečnikov. Praha: Orbis, 1946.

ZILBER, Lev Aleksandrovič