EVOLUCE ČESKÉHO JÍDLA
Hlemýždě čistě opereme, vložíme je asi na 6 minut do vařící vody. Pak s nich vodu slijeme, jehlou (na protahování slaniny) z domečků opatrně vyndáme, měkké č...
Očištěného kapra (bez šupin) nakrájíme na kusy, hlavu zbavíme skřelí a rybu urovnáme do pekáče kůží dolů, načež ji polijeme vařícím osoleným octem, aby kůže ...
Očištěného kapra vykucháme, načež z něho krev vypláchneme octem a kapra rozkrájíme po délce, pak na stejné díly a osolíme je. Zatím si na másle do růžová usm...
Přebeř čistě smrže, zpeř. a usekaj a zastav v kotlík neb v hrnek, a když dobře uvrou, vo- cediž je na sítko, ať z nich voda vysákne. Potom je daj na ren dlík...
Roztrhni losos a vyjmi z něho hřbetný podbříšek, zkrájej na kusy a vstrkaj na špíčky, udělaj к němu rosol a nezasoluj ten losos na špičkách. Uvař jej na míst...
Čisté maso telecí moč v studené vodě, ať pomokne, ať v něm žádných kostí není. Ztlučíž je dobře trdlem na stoku, zřež, a zsekaj a přičiň к němu slanin čistýc...
Opal je čistě, vystruž v čisté vláze, a usekaj pazúry, a zastav je u vodě, ať vrú až na místo. Takto na ně jíchu udělaj. Dobrým vínem rozetra mandly, rozpusť...
Usmaž cibuli na místo a uvař ptáky na místo, i vezmi mouku bílú, čistú, víno, smetanu, vajce, a udělaj těsto husté, vyhně tené, cšafraň, a vezmi moždířík a r...
Vezmi vína a nětco nemnoho octa a maličko vody, tři nebo čtyři jablka, oblup je a jednu cibuli. Zvař to prve s tiem vínem, než štiku vložíš. Potom pak. když ...
Najprv je čistě vypeř, potom daj do kotla a vstav na oheň a obvař. Potom, když je obvaříš, oblúpaj jim krčky a klepeta, nalej sobě na misu čisté vody na misu...
Najprve jej čistě opař i potom jej vař v vodě a osol, (v hrnci), jíchu naň pak takto udělaj. Vezmi vína řeckého, (přebeř) je a vypeř čistě, daj je do moždieř...
Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú. Žlutú takto u...
Natři mandlóv a rozpusť je jako kaši, vondajž do tří hrncóv, nechajž v jednom bielého (bez barvy), druhý ošafraň, třetí učiň brunátný, naspi sandalu (sandal,...