Evoluce Českého Jídla logo

1989 – sametová revoluce

Úvod

Poslední mimořádná událost, která významným způsobem ovlivnila to, co dnes jíme, je sametová revoluce. Její dopad můžeme do velké míry jednoduše pozorovat kolem sebe. Otevřely se hranice a do našich končin začaly opět pronikat autentické zahraniční kuchyně a úroveň kvality výrobků šla prudce nahoru. A tak je u nás v současnosti možné ochutnat nejenom dobrou italskou, asijskou, francouzskou a indickou kuchyni, ale i řeckou, libanonskou, belgickou a mnohé další. Jinými slovy české jídlo, které bylo s výjimkou komunismu vždy kosmopolitní, opět nasává vlivy zahraničních kuchyní a snaží se z nich brát to nejlepší.

Turistická kuchyně

Otevření hranic rovněž znamenalo příliv turistů, které často zajímá, co je typické české jídlo. Snad ze strachu, že by úplně nepochopili, o čem naše kuchyně je, začala vznikat jídla přizpůsobená jejich obrazu. Typickým příkladem je trdelník, sladké pečivo, které je možné naplnit čímkoliv...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.