Evoluce Českého Jídla logo

1073 – biskup Jaromír navštěvuje biskupa Jana 1073

Jídlo v klášterech

Existují důkazy, že se v klášterech konzumovala velice nákladná a na suroviny náročná jídla. Jednalo se jak o masité, tak i postní speciality. Doklady z prostředí některých benediktínských komunit jasně ukazují, že zejména stoly opatů a jejich hostí se prohýbaly pod pokrmy oblíbenými v domech šlechty. Následující záznam z kroniky je však spíše jen zábavná historka z prostředí kláštera, která se trochu dotýká kuchyně. Dozvíme se v ní, co si jednoho dne dal k snídani středověký biskup Jan z Olomouce a jakou reakci to vyvolalo u druhého biskupa, který jej přišel navštívit.

Nasupený host

„Biskup Jaromír navštívil biskupa Jana v Olomouci r. 1073. Tam, když Jaromír viděl sýr napolo ujedený, trochu kmínu a cibuli na misce, k tomu topinku, což nejspíš zbylo biskupovi od včerejší snídaně, jako by byl shledal vinu velikou a u...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Paměť chuti: receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020.

KORBELÁŘOVÁ, Irena, DLUHOŠOVÁ Radmila a SOBOTKOVÁ Jitka


Kosmůw letopis český. Praha: Městská knihovna v Praze, 2011.

KOSMAS


Staročeské umění kuchařské. Praha: Stará garda mistrů kuchařů, 1927.

ZÍBRT, Čeněk