Úvod
Za chvíli tomu bude rovných pět set let, odkdy se datuje napsání prvního kuchařského rukopisu v češtině. Ale jeho věk je pravděpodobně mnohem starší. Analýza textu totiž odhalila, že první část vytvořil jistý písař již v patnáctém století. Říkám „jistý“, protože neznáme jeho jméno. A neznáme ani jméno druhého, který na sbírce receptů spolupracoval.
Šípková omáčka
Rukopis však není samostatným dílem. Jedná se o přídavek k lékařské knize o moru. A prvním uvedeným receptem z celkových 160 je šípková omáčka, v tehdejším jazyce šalše z růžových šípků: „Chceš-li mieti červenů šalši. I vezmiž šípky ruožené a ztluč v moždieři, rozpustě octem dobrým a naklada zázvoru a skořice, budeš mieti dobrú šalši. Ale proceď skrze sitko, nebo plátno, jádra vybeř, jediné kožky ztluč.“ Dalo by se tedy mluvit o šípkové omáčce jako o nejstarším českém receptu? V jistém smyslu ano.
Kniha Jana Severina
Další kuchařské kni...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.