Evoluce Českého Jídla logo

1529 – nejstarší český kuchařský rukopis 1529

Úvod

Za chvíli tomu bude rovných pět set let, odkdy se datuje napsání prvního kuchařského rukopisu v češtině. Ale jeho věk je pravděpodobně mnohem starší. Analýza textu totiž odhalila, že první část vytvořil jistý písař již v patnáctém století. Říkám „jistý“, protože neznáme jeho jméno. A neznáme ani jméno druhého, který na sbírce receptů spolupracoval.

Šípková omáčka

Rukopis však není samostatným dílem. Jedná se o přídavek k lékařské knize o moru. A prvním uvedeným receptem z celkových 160 je šípková omáčka, v tehdejším jazyce šalše z růžových šípků: „Chceš-li mieti červenů šalši. I vezmiž šípky ruožené a ztluč v moždieři, rozpustě octem dobrým a naklada zázvoru a skořice, budeš mieti dobrú šalši. Ale proceď skrze sitko, nebo plátno, jádra vybeř, jediné kožky ztluč.“ Dalo by se tedy mluvit o šípkové omáčce jako o nejstarším českém receptu? V jistém smyslu ano.

Kniha Jana Severina

Další kuchařské kni...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Paměť chuti: receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020.

KORBELÁŘOVÁ, Irena, DLUHOŠOVÁ Radmila a SOBOTKOVÁ Jitka


Kuchyně a stůl našich předků: líčení dějepisné ze XVI. století. Praha: F. Bačkovský, 1892.

WINTER, Zikmund


Staročeské umění kuchařské. Praha: Stará garda mistrů kuchařů, 1927.

ZÍBRT, Čeněk