Evoluce Českého Jídla logo

1817 – vydání Teoreticko-praktického průvodce vařením 1817

Kapr na černo a jeho verze

Je úplně v pořádku, že mnoho jídel sdílíme s jinými evropskými zeměmi. Například řízek, guláš, knedlíky nebo kysané zelí. Pak ale existují speciality, které nejsou k nalezení nikde jinde. Jedním z takovým pokrmů je kapr na černo, který jako typicky český představuje řada knih napříč staletími, včetně cizojazyčných.29 Níže porovnáme dvě verze receptu. První z knihy Franze Georga Zenkera vydané v roce 1817, které dal název Teoreticko-praktický průvodce vařením. Pan Zenker studoval ve Francii a později pracoval ve službách Josefa ze Schwarzenbergu. Podle toho, kde se právě šlechtická domácnost nacházela, žil střídavě v Českém Krumlově anebo ve Vídni. A díky svým technickým sklonům dokonce získal patent za vylepšení tlakového hrnce.

Kapr na český způsob podle Franze Georga Zenkera

„Na kapra, který váží čtyři libry, orestujte do hněda velmi pomalu tři lžíce mouky a půlku libry másla,...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Paměť chuti: receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2020.

KORBELÁŘOVÁ, Irena, DLUHOŠOVÁ Radmila a SOBOTKOVÁ Jitka


Theoretisch-Praktische Anleitung. Vídeň: Anton Strauss, 1817.

ZENKER, Franz Georg