Tradiční plodina
Kampak se hrabe fast food? Staří Češi jej znali již v prvním miléniu. A v jejich podání to bylo dokonce zdravé jídlo! Ačkoliv jsme v minulosti sdíleli hodně pokrmů s jinými evropskými oblastmi, existuje plodina, která byla typicky spojována především s českými zeměmi. To víte, že je řeč o hrachu. Vedle obilovin zde byly luštěniny totiž primárním zdrojem potravy, a to zejména čočka a zmíněný hrách. Ten se vyskytoval v dlouhém pruhu od západní Francie až po Himaláje a pěstoval se u nás, podobně jako obilí, už od pohanského pradávna. Hrál důležitou roli nejenom v lidové stravě, jak o tom svědčí mnohá pořekadla a písně, ale i v měšťanské a panské. Máme totiž k dispozici záznamy v odborných knihách, od historických a medicínských až po kuchařské. Tak se na ně pojďme mrknout.
Český hrách známý v zahraničí
O hrachu se psalo pozitivně například v nejznámějším středověkém receptáři německého původu z polovin...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.