Narození
Rok narození Bavora Rodovského mladšího z Hustiřan má v evoluci českého jídla rozhodně místo, protože tento pán byl jedním z nejvýznamnějších alchymistů rudolfínské doby. Jak známo, Rudolf II. podobné pavědy zbožňoval, a navíc je od této činnosti jenom krůček k vaření. („No, ovšem, buřty s křenem! To se to bádá, to se to vědecky pracuje!“) Bavor navíc napsal jednu z prvních kuchařských knih v Čechách.
Život
Zajímavé je nejenom dílo samotné, ale i život rudolfínského myslitele. Musel si mnohokrát sáhnout až na dno, aby si vydobyl uznání. Začátek nebyl špatný, ale pak to s ním šlo od desíti k pěti. Díky financím, které zčásti vyženil a zčásti zdědil po rodičích, koupil statek Radostov u Nechanic. Zařídil si tam vlastní laboratoř a pustil se do alchymistických pokusů. Udělat zlato ze švestek a rozbít atom se mu sice nepodařilo, zato se ale pokoušel vyrobit alkahest, tedy jakési univerzální rozpouštědlo na všec...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.