Evoluce Českého Jídla logo

1892 – Emanuel Uggé na banketu v kostře velryby 1892

Emanuel Uggé

Pražské taliány byly kdysi oblíbeným uzenářským výrobkem, který nemohl chybět v žádném lahůdkářství. Vynalezl je Emanuel Uggé, syn Korsičana, seržanta Alessandra Uggého, který měl být původně lékárníkem. Avšak nakonec se rozhodl pro dráhu uzenáře, a tak při cestě Itálií v okolí Boloně objevil návod na salám, který se rozhodl reprodukovat v Praze. Původní Uggého receptura vyžadovala vybrané telecí maso smíchané s vepřovým, dochucené kardamomem, vínem a cukrem. Tuto směs nechal týden odležet ve sklepě. Poté s ní naplnil vepřová střívka, dokud nevznikly malé buřtíky, které pak jemně ovářel ve vodě. Do dalšího uzení nebo sušení se nepouštěl, jelikož se mu výrobek už v tomto stádiu zdál nejspíš dokonalý.

Kostra velryby

Vytvořil tak růžové taliány, kterým se říkalo růžovky, nebo rovnou užovky. Lidé si je chodili kupovat k Uggému do Celetné a později Rybné ulice, kam se přestěhoval. Brzy se v...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Zapomenuté receptury masných výrobků. Brno: Last, 1991.

STEINHAUSER, Ladislav