Evoluce Českého Jídla logo

1841 – vynález kostkového cukru 1841

Homole

Jedním z rozdílů mezi přítomností a minulostí je, že když si člověk před polovinou 19. století chtěl osladit čaj, musel si na to vzít sekáček. Cukr totiž nebyl sypký jako dnes. Prodávali jej ve formě velkých kuželů neboli homolí, ze kterých bylo vždy potřebné kousek odštípnout. Kostka cukru, která později lidem při slazení ulehčila život, byla poprvé vyrobena v Čechách, ačkoliv její vynálezce byl cizinec. Jakub Kryštof Rad, původem Švýcar, by na to pravděpodobně ani nepřišel, nebýt manželky Juliany. Jeho družku pro změnu inspirovalo to, že se při krájení homole řízla do ruky. Načež asi ne úplně politicky korektně požádala svého partnera, aby vymyslel praktičtější způsob slazení. Díky tomu vznikl kostkový cukr – vynález, kterým se dnes sladí na celém světě.

Kostky

Kryštof Rad měl naštěstí k podobnému činu slušně „vytuněné CV-čko“. Sám byl technicky zdatný, a navíc zastával funkci ředitele dačického cukrovaru. ...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.

Zdroje

Zajímavá a záhadná místa v Čechách. Elektronická kniha: KKnihy.cz, 2019.

GLET, Jiří