Evoluce Českého Jídla logo

O PROJEKTU O NÁS

Motto: „Najvíce pak z této příčiny jest spisův těchto potřebí, že jest ničemných, neumělých, svinských mnoho kuchařek, jichžto povaha nevážná bývá,...“. (Jan Kantor, 16. století)

Co je Evoluce českého jídla? Cílem projektu je šířit povědomí o historii českého jídla. Například tím, že popisuje vybrané události z minulosti, které ovlivnily to, co dnes jíme nebo ilustrují vývoj české kuchyně.

Už je to řádka let, co jsem v Praze začal organizovat kulinární exkurze. Jedna z prvních otázek, na kterou se totiž turisté po příchodu do Česka většinou ptali a ptají, je: Co je typické české jídlo? Jak se ukázalo, odpověď vůbec není jednoduchá! A hlavně jsem si pomyslel: Co jim budu proboha čtyři hodiny povídat? A tak, abych vytvořil co nejzajímavější komentář pro svůj zážitek, jsem prostudoval desítky knih spojených s historií jídla. Časem jsem si uvědomil, že česká kuchyně je nejenom neuvěřitelně zajímavá, ale že čtyři hodiny zdaleka nestačí na to, abych ji popsal v celé své šíři! Navíc jsem si všimnul, že ani místní, natož turisté, o historii českého jídla moc neví. A proto vlastně vznikla tato stránka. Najdete v ní informace, které by měly zpochybnit stereotypy o české kuchyni, inspirovat kuchaře při vytváření moderní české kuchyně a hlavně pobavit, protože pevně doufám, že příběh historie českého jídla se Vám bude zdát stejně poutavý jako mně.

Které pokrmy zanikly a které naopak přetrvaly více než milénium? Jaké ingredience a jídla sdílíme s dalšími zeměmi a jaké jsou již po staletí považovány za typicky české? Co o našem jídle zaznamenal arabský cestovatel, který Prahu navštívil před tisíci lety? V kolikátém století byli sepsané nejstarší české kuchařské texty a co je první recept, který zmiňují? Co jedl Karel IV. a co Jiří z Poděbrad? Jaké důvody má proslulá místní rybníkářská tradice? Co zapsal do své kuchařky známý rudolfínský alchymista? Jak ovlivnily české jídlo války, císařská rezidence a jiné politické události? Jak dlouho pěstujeme brambory a kdo zveřejnil první recept na bramborové knedlíky? Co za kulinární vynálezy z Čech jsou ve světě unikátní? Čím se liší Pražská šunka od Parmské? Jak je starý špekáček a kdo ho vymyslel?

V případě, že vás výše uvedené otázky nezajímají, pak rozhodně a za žádných okolností nečtěte tohle.

Autor textu: BA Christián Szabo - organizátor kulinárních exkurzí a zakladatel Local Food Tour Prague
Vytvoření stránky: Robin Podešva – freelance web developer
Korektura textu: Alena Tomíková - lektorka cizího jazyka
Návrh loga: Lukáš Tondrík - tatoo artist U Černé Kotvy, @tondrik_tattoo
Překlady z němčiny do češtiny: Langeo – překladatelská agentura

Naše logo

V případě, že byste si chtěli prohlédnout naše logo v plné kráse, klikněte na obrázek níže.

logo Evoluce českého jídla