Jídlo v klášterech
Existují důkazy, že se v klášterech konzumovala velice nákladná a na suroviny náročná jídla. Jednalo se jak o masité, tak i postní speciality. Doklady z prostředí některých benediktínských komunit jasně ukazují, že zejména stoly opatů a jejich hostí se prohýbaly pod pokrmy oblíbenými v domech šlechty. Následující záznam z kroniky je však spíše jen zábavná historka z prostředí kláštera, která se trochu dotýká kuchyně. Dozvíme se v ní, co si jednoho dne dal k snídani středověký biskup Jan z Olomouce a jakou reakci to vyvolalo u druhého biskupa, který jej přišel navštívit.
Nasupený host
„Biskup Jaromír navštívil biskupa Jana v Olomouci r. 1073. Tam, když Jaromír viděl sýr napolo ujedený, trochu kmínu a cibuli na misce, k tomu topinku, což nejspíš zbylo biskupovi od včerejší snídaně, jako by byl shledal vinu velikou a u...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.