Evoluce Českého Jídla logo

Veveříce takto stroj RECEPT

Nejstarší staročeský rukopis o kuchařství z 15. století. - (Knihovna Národního muzea v Praze.)

Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú. Žlutú takto uděláš. Odpeč slepičí jatřičky a kůžky, usuš topenku z bielého chleba, nebo (k tomu) potřebie bude, dajž ty s topenkami a utluč na miesto dobře, potom rozpusť hovězie polévky a protáhni skrze sítko, dajž pak do té jíchy veverice, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem, upretuj na ně jablek, jako na jinú zvěřinu. Černú jíchu takto uděláš. Vezmi švestek, usuš z režného (žitného) chleba topenek. Směs víno s pivem, nebo s octem, někteří к octu vodu miesto piva přidávají, rozvař v tom ty topenice s švestkami, potom protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy veveřice. Okořeň pepřem, hřebičky, zázvorem a drobet šafránem. Upretuj na ně jablek a když na misu dáš, daj jablka svrchu.