Evoluce Českého Jídla logo

Ptáky s cibulí, připravené v těstě RECEPT

takto mají býti strojeni.

Usmaž cibuli na místo a uvař ptáky na místo, i vezmi mouku bílú, čistú, víno, smetanu, vajce, a udělaj těsto husté, vyhně tené, cšafraň, a vezmi moždířík a rozhřej jej dobře a rozválej těsto čistě, tence, jako na širší pokrutu, daj ji do toho moždíře, dada do něho ty ptáky a za kořenie cibuli daj do ní, řeckého vína a mandluov zrezaných a cukru, dajž na ty ptáky a zaviň dobře, přistav к uhlí, ať se to znenáhla peče. A když by roz uměl, že by dobře bylo, vyjmi ven a bude jako mazanec, i vez- miž opět cibule čisté, uvařené, rozetřiž ji čistě, jako kaši, a vezma vína dobrého a rozpustiž ji a protiehni skrze hartuch, a potom přistav к ohni, ať sevře, a okořeň čistě vším kořením, krom hřebičkuov, a přislaď jí cukrem, a oblíž okolo toho ma zance, dada na mísu, a pospi okolo skořicí neb zázvorem.

Kuchařská kniha Severina Mladšího, začátek 16. století