Evoluce Českého Jídla logo

Nadívaní hlemýždi RECEPT

Rozpočet: Na 30 hlemýžďů - malý kousek celeru a kořen petržele - 8 dkg sardelí — 1/8 l mléka - 20 dkg másla - 5 dkg housky - 2 lžíce mléka - 1 žloutek - 1 vejce - 2 dkg cibule (strouhané) nebo 1/2 malého stroužku česneku - 3 zrnka pepře - na špičku nože tluč. kvetu - citr. kůra - zel. sekaná petrželka - 5 dkg strouhané housky - 3 dkg másla na pánev.

Hlemýždě čistě opereme, vložíme je asi na 6 minut do vařící vody. Pak s nich vodu slijeme, jehlou (na protahování slaniny) z domečků opatrně vyndáme, měkké části odkrojíme, tvrdou část tělíčka dáme na talíř a vypereme dobře se solí ve vlažné vodě. Vypraná tělíčka dáme do kastrolku, nalijeme na ně málo osolenou hovězí polévku, přidáme na krájený celer, petržel (kořínek) a vaříme je 2—3 hodiny, až jsou měkké. Mezitím vypereme ulity, omyjeme je solí a s kouskem sody je vyva říme, aby byly čisté. Voda se vymění a znovu se chvíli vaří. Potom je ve studené vodě opláchneme, vodu s nich opatrně slijeme a dáme na síto okapat. Zatím si namočíme sardele do mléka na % hodiny, aby měly jemnější chuť, a připravíme si nádivku. V míse si umícháme máslo, přidáme do něho sardele zbavené kostí, utřené a prelisované, v mléce namočenou, prolisovanou housku, žloutek, vejce, strouhanou cibulku nebo dle libosti i česnek, tluč. pepř, květ, citrónovou kůru, se kanou zelenou petrželku. Vařené hlemýždě zcedíme a polévku uscho váme. Pak naplníme ulitým a to tak, že nejdříve do ulity nalejeme lžičku polévky, potom dáme kousek nádivky, vařeného hlemýždě, opět ná divku, povrch obalíme ve strouhané housce a tak naplníme všechny ulity. (Také se mohou usekaní hlémýždi zamíchati do nádivky.) Na plněné ulity urovnáme na pánev s rozpuštěným máslem a pečeme je v horké troubě asi 10 minut, aby pěkně zčervenaly. Potom je urov náme na mísu vkusně ubrouskem vyloženou a ozdobíme petrželkou. (Hlemýždi jedí se jen v zimě, zvláště o vánocích.)

JANKŮ-SANDTNEROVÁ, Marie. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů. V Praze: Československá grafická Unie, 1934, s. 144. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/uuid/uuid:7a925c44-ff89-4225-a7e8-cdff56ad4275