Evoluce Českého Jídla logo

Losos z rosola RECEPT

Roztrhni losos a vyjmi z něho hřbetný podbříšek, zkrájej na kusy a vstrkaj na špíčky, udělaj к němu rosol a nezasoluj ten losos na špičkách. Uvař jej na místo a oceď; rozklaď kusy na mísu a potrus petruželí, a hřbet i s podbříškem upec na místo na čistém roštu. A hlavu s jikrami takto budeš dělati: Roztrhni střeva okolo jiker a vlož s hlavami do sladkého vína a zastav, a když by vřelo, vezmi topenku z bílého chleba a usuš brunátně a rozetři na pánvi s jatřicemi lososovými a rozpusť tou jíchou a protiehni skrze sítko, i vlí nato zase na ty hlavy, okořeň hřebičky, zázvorem, skořicí, šafránem, přislad cukrem neb medem a daj na mísu.

Kuchařská kniha Severina Mladšího, začátek 16. století