Evoluce Českého Jídla logo

Kaše čtyř barev RECEPT

Nejstarší staročeský rukopis o kuchařství z 15. století. - (Knihovna Národního muzea v Praze.)

Natři mandlóv a rozpusť je jako kaši, vondajž do tří hrncóv, nechajž v jednom bielého (bez barvy), druhý ošafraň, třetí učiň brunátný, naspi sandalu (sandal, zandal červený, pryzila, Brasilienholz), potom řeckého vína neb povidl s mandly, ať jest černo, a rozpusť jako kaši, vondajž do čtvrtého hrnka. Osladiž ty všecky kaše cukrem, nechajž, ať vrú, ažt budú dobře hustý, učiniž kříž přes misu z šindelů, ať všudy doléhá a vlíž ty čtyři kaše do toho kříže, každú zvlášť a potom vytiehni kříž, medem oslaď.

ZÍBRT, Čeněk. Staročeské umění kuchařské: S původními obrázky. Praha: Stará garda mistrů kuchařů, 1927, s. 124. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/uuid/uuid:21ac6826-9004-4df5-ad74-3962b5b9ac66

Štítky: