Evoluce Českého Jídla logo

Kapr na černo RECEPT

Rozpočet pro 5 osob: 1 -1,5 kg kapra - osmina I octa - 4 dkg másla - celer - mrkev - petržel - 5 dkg cibule - 6 zrnek pepře - 2 nov. koření - malý bobkový list - malý proutek tymiánu - 2 cm 2 citr. kůry - kousek zázvoru - sůl - čtvrt litru černého piva - 4 dkg tmavého perníku - 4 dkg světlého perníku - 5 dkg rybízové zavařeniny - 2 dkg šípkové zavařeniny - jíška ze 3 dkg másla - 3 dkg mouky a 1 dkg cukru - 3 dkg ořechů - 5 suchých švestek - 2 dkg mandlí a 3 dkg hro zinek - citrónová šťáva dle chuti - 2 lžíce červeného vína.

Očištěného kapra vykucháme, načež z něho krev vypláchneme octem a kapra rozkrájíme po délce, pak na stejné díly a osolíme je. Zatím si na másle do růžová usmažíme všechnu na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, po chvíli zalijeme usmaženou zeleninu vařící osolenou vodou, přidáme ocet s krví, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, zázvor, citr. kůru, černé pivo a dobře povaríme. Pak přidáme strouhaný tmavý a světlý perník, zavařeninu a červenou jíšku, do které jsme zamíchaly při pražení tlučený cukr, a opět omáčku povaříme. Pak ji procedíme, přidáme do ní dle chuti citrónové šťávy nebo octa a cukru, suché švestky a kapra, kterého povaříme v omáčce asi 15—20 minut, načež přidáme do omáčky rozkrájená jádra z vlašských ořechů, očištěné hrozinky a spařené, na nudličky nakrájené mandle. Pro chuť můžeme též do omáčky přidati několik lžic červeného vína. Takto upraveného kapra dáme do studená do druhého dne. Druhý den jej dáme na mírný oheň prohřátí, načež jej urovnáme na ohřátou mísu, polijeme omáčkou a podáváme к němu dobrý knedlík.

JANKŮ-SANDTNEROVÁ, Marie. Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných i levných pokrmů. V Praze: Československá grafická Unie, 1934, s. 144. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/uuid/uuid:7a925c44-ff89-4225-a7e8-cdff56ad4275