Evoluce Českého Jídla logo

1857 – vynález pražské šunky 1857

Konzervování masa

Solení patří k nejstarším způsobům zachování potravin. Například vepřovou kýtu konzervovali mořskou solí již staří Římané. Z doby před 2 000 lety se dokonce zachovaly mince ve tvaru syrové šunky. Ale rozvinutá řemeslná výroba šunky na kosti se v Evropě rozvinula až na přelomu 18. a 19. století. Tehdy se do solicích směsí začal přidávat dusičnan sodný a dusičnan draselný, v současnosti známé též jako nepříliš oblíbená éčka E251 a E252.

Zdravovědné okénko

Na chvíli se u nich zastavme, protože éčka mají tendenci proměnit se v dusitany, které můžou poškodit hemoglobin. A největší znepokojení vyvolává reakce dusitanů s aminokyselinami kvůli vzniku rakovinotvorných látek, podobně jako při kouření. Mimochodem nejvíce dusitanů se nám do těla dostává prostřednictvím párků, měkkých salámů, sýrů typu eidam a tavených sýrů. Naopak dusičnany jsou především v bramborách, pivu a překvapivě v hlávkovém salátu. Neb...



Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.