Úvod
Co je víc českého než bramborák, bramboračka, nebo bramborový knedlík? Řekl by Peruánec a hlasitě by se rozesmál. Brambory jsou původem z jednoho konkrétního místa na světe, a totiž z okolí dnešního Peru v Jižní Americe. Domorodci je tam začali pěstovat před tisíci let, ale jinde na světě, jako v Evropě, Africe nebo Asii, vůbec žádné nebyly. Až do doby, než Kryštof Kolumbus objevil Indii, pardon, vlastně Ameriku, a španělští objevitelé se pokusili dobýt říši Inků. Přitom viděli, jak místní pojídají brambory, a tak je přivezli do Evropy v druhé polovině 16. století. Trvalo však dlouho, než je Evropané začali jíst, protože k nim byli krajně podezíraví.
16. století
První známý případ výskytu brambor u nás je jejich pěstování lékařem Lorenzem Scholzem ve slezské Vratislavi v roce 1587. Byl to však ojedinělý jev. Podíváme-li se do Mattioliho herbáře, podruhé vydaného v roce 1596 a přeloženého pro české publikum Tade...
Zbytek textu si budete moci přečíst již brzy v knize, kterou se chystám vydat.